Блог

Що таке ольфакторна піраміда

Створення аромату завжди починається з вибору та поєднання правильної суміші сировинних інгредієнтів. Спеціалісти для розробки композицій покладаються знання всіх нот аромату, їх характеристику та топології (тобто їх унікальних молекулярних властивостей). 

Щоб досягти приємної аромакомпозиції, ноти аромату класифікуються як верхні, середні або серце аромату та нижні, базові ноти. Це і є концепція ольфакторної піраміди тільки тоді аромакомпозиція буде гармонійною та характерною. Завдяки їй усі ноти також класифікуються відповідно до їх швидкості випаровування, мінливості запаху. Верхні – випаровуються швидше, ті хто блище до основи – довше. Кожна нота відповідає специфічним ароматам, які представляють природну еволюцію аромакомпозиції з плином часу.

Верхні ноти

Верхні ноти створюють перше враження усієї композиції. Це те, що ви відчуваєте першим. Це найбільш яскраві, енергійні, летючі аромати  Але оскільки вони легкі, то швидко випаровуються. Ось чому ми радимо вам дочекатися серцевих і нижніх нот, перш ніж вибрати аромат для себе.

Верхні ноти слід ретельно підбирати, щоб забезпечити приємний, плавний перехід до наступної частини нюхової піраміди.

Популярні верхні ноти: лимон, апельсин, бергамот, рожевий перець, чорна смородина, імбир, м’ята.

Середня тривалість: 5-15 хвилин.

Середні ноти, серце аромакомпозиції

Після випаровування верхніх нот з’являються середні. Ноти серця, які тривають довше, ніж верхні ноти, справді є серцем аромату, його “душею”  і надають всю індивідуальність, характерність та складають більшу частину аромакомпозиції. Таким чином, вони проявляються протягом усього життя аромату.

Вони забезпечують безперервність верхніх нот і готуються до плавного переходу до базових нот. 

Популярні верхні ноти: жасмин, іланг-іланг, фіалка, троянда.

Середня тривалість: 20-60 хвилин.

Нижні, базові ноти

Поряд з нотами серця базові ноти мають тенденцію додавати глибину та резонанс, які допомагають побудувати основу аромакомпозиції. Ці ноти з’являються поступово і так само поступово, довго випаровуються. Часто аромат стає більш мускусним, деревинним. Нижні ноти також є фоновими, тобто вони спокійні, не перевертають занадто багато уваги до себе. 

Популярні верхні ноти: ваніль, амбра, мускус, пачулі, сандал, кедр.

Середня тривалість: від кількох годин до кількох днів.




Дізнайтесь більше про аромакомпозиції UA Philanthrop. Наші експерти допоможуть краще зрозуміти кожен аромат та підібрати особисто для вас. На вас чекає справжня симфонія ароматів!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *